Jistě již kdekdo z vás slyšel o pěstování čajovníků na dálném východu. Obrázky z rozlehlých zelených plantáží nadchnou nejednoho fandu flóry. Na první pohled vypadá pěstování této velmi užitečné rostliny, z jejichž sušených lístků si lidé na celém světě připravují rozličné odvary, velice složitě. A to možná netušíte, že vlastní čajovník si můžete vypěstovat i doma.
Jakož i u jiných rostlin existuje čajovníků spousta druhů, rozmanitých velikostí, vůní a barev. Zřejmě nejrozšířenějším druhem je takzvaný Čajovník Čínský, jak už jeho název napovídá, pocházející z jihovýchodní Asie. Jeho semena u nás ovšem bez větších problémů snadno pořídíte, a nejsou nikterak finančně náročná. Doma si pak můžete vyrobit vlastní čaj a je skoro jisté, že od toho, který znáte již jako finální produkt, balený a sáčkovaný, se bude svou kvalitou zajisté hodně lišit.
Semena čajovníku mají velmi krátkou životnost, proto je vyséváme co nejdříve a jejich užití zbytečně neodkládáme, aby se nám nákup vyplatil. Nejprve je důležité narušit tmavý obal semene a namočit ho na 48 hodin do vody. Pro naklíčení semen stačí běžná rašelina nejlépe s nižším obsahem vápníku. Při větším množství vápníku v půdě rostliny uhynou, proto je potřeba dávat pozor na hnojení. Abychom dosáhli pařeniště, zakryjeme substrát igelitem. Teplota klíčení by se měla pohybovat mezi 20-25°C. Běžně semena klíčí v úplné tmě, jak ale uvádí také mnoho knih a pěstitelů tohoto exotického keříku, v praxi se osvědčuje spíše polostín.
Samotná rostlina čajovníku potřebuje hlubší květináč. Ve své domovině roste i v polostínu, proto mu vyhovuje klidně i severní okno bytu. Ačkoli jde o subtropickou rostlinu, můžeme ji pěstovat dokonce i v našich klimatických podmínkách venku, například v pařeništi nebo ve skleníku, rostlinu je ovšem nezbytné pečlivě chránit před mrazy, například právě uzavřením v pařeništi, zateplením slámou, chvojím a podobně. Čajovník můžeme poměrně běžně umístit ven od půlky jara až do podzimu. Měl by mít pravidelnou zálivku, půdu tedy udržujeme spíše vlhkou. Pozor však na přemokření, kdy může snadno dojít k uhnívání kořenů a likvidaci rostliny. Je proto v květináči, truhlíku, pařeništi, prostě tam kde čajovník budete mít, udělat jakousi drenáž. Jakmile dosáhne čajovník výšky kolem 12cm, je dobré ho zaštípnout. První pupeny, drobné, čerstvě vzrostlé lístky, můžeme na čaj sbírat asi od 10-20cm , jakmile dosáhne keříkovitého vzrůstu. Jejich louhováním vzniká zelený čaj. Pokud budete trpělivý, třeba i vám umožní ochutnat vůni exotických dálek.
Komentáře
komentářů