Site icon Pěstujeme online

Proč, kdy a jak ořezávat stromy?

ořez stromů

Každý správný zahrádkář ví, že se nikdy nenudí. I po sklizni je pořád co dělat a mezi nejčastější činnosti patří právě podzimní a zimní řez stromu. Každý typ stromu, zejména těch ovocných, se ořezává v jiném období.

Proč vlastně stromy a keře ořezáváme?

Ovocné stromy a keře neustále rostou. Nehledě na jejich věk, stále jim raší a rostou nové větve a zejména u mladších stromů to může být problém. Stromy, u kterých skrze větve prakticky nevidíme, nemají dostatečnou sílu čerpat dostatek světla pro tvorbu pupenů, stejně jako pro úplnou vyzrálost plodu. Plody bývají často menší a ovlivňuje to i jejich chuť.

Prořez stromu slouží rovněž ke tvarování stromu jako takového, starší stromy se prořezem značně omladí a zbaví zárodků různých nemocí. Některé keře by dokonce bez podzimního řezu zimu nepřežily. Řez jako takový se provádí v úhlu 30–45°, vždy zhruba půl centimetru nad pupenem nebo větvením. V případě, že je řez větší než 3 cm, je lepší samotný řez následně zamáznout včelím voskem, aby se zabránilo následné infekci stromu.

Na ořez mohutnějších větví stromů používáme zahradnickou pilku, naopak na ty užší větve nám budou stačit pouhé zahradnické nůžky. V neposlední řadě musíme samozřejmě zmínit bezpečnost. Přeci jen se stále jedná o práci s větvemi, které nám můžou ohrozit oči nebo rozdrásat ruce. Pracovní rukavice pomůžou chránit ruky před nepříjemným úrazem. K ochraně zraku je rovněž důležité použít ochranné brýle.

Různé druhy řezů


Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Exit mobile version