Site icon Pěstujeme online

Atlas plevele – co nám ničí zahradu?

Od té doby, co člověk začal pěstovat kulturní rostliny, působí mu plevele potíže. Ohrožovaly rostliny a tím zmenšovaly úrodu. Škodí na polích i v okrasných a zeleninových zahradách. Seznamte se s těmi nejběžnějšími a se způsoby boje.

V Česku je jako plevelná rostlina vedeno necelých dvě stě rostlin. Jako plevel jsou označovány všechny rostliny, které rostou v porostu proti vůli majitele (pěstitele). plevele ochuzují totiž cíleně pěstovanou rostlinu o vodu, půdu, vzduch, světlo i živiny, často nad pěstovanou rostlinou zcela dominují. Štvou zemědělce i majitele zahrad, kteří s nimi od nepaměti vedou (nekončící) boj.

Na plevel funguje pouze důslednost

Boj s pleveli v zahradě je náročný a nikdy úplně neskončí. Ačkoli důsledností můžeme jejich výskyt silně omezit. Klasickým byť pracným způsobem je zbavit se plevele mechanicky. V zeleninové i okrasné zahradě je to také způsob nejlepší, protože nezamoříme půdu chemií. Do této kategorie spadá nejen pletí, ale také sekání, vypalování, vykopávání celých rostlin i jejich oddenků, vypichování. Důležité je i okopávání kultury a následné mulčování (vrstva trávy, kůry, štěpky a pod. účinně zabraňuje prorůstání plevelů). Používá se i zakrytí černou netkanou textilií, to ale ne vždy působí dobře esteticky.

Chemická obrana proti plevelům

Druhou možností je sáhnout po chemii. Tento způsob je plně využíván zemědělci, kde je u některých plodin nenahraditelný, ovšem v zahradě bychom s ním měli šetřit. Hubiče plevelů, tzv.herbicidy, můžeme rozdělit na selektivní a totální.

selektivní – výběrové – působí pouze na určité plevele (např. na dvouděložné nebo naopak na jednoděložné). Takže se s úspěchem používají např. na hubení plevelů v trávnicích.

totální herbicidy zničí veškerou vegetaci. Pronikají až ke kořenům a rostlinu doslova spálí. Hodí se ke komplexnímu odplevelení pozemku, lze je ale také s úspěchem použít třeba na odplevelení dlažby a jejich spár. herbicidy nanášíme za slunečného počasí, vždy podle návodu.

Plevele jsou rozděleny na dvě základní sekce – jednoleté a vytrvalé. přičemž ty jednoleté ještě na dvě podsekce – jarní a ozimé.

Plevele jednoleté jarní:

Ježatka kuří noha (Echinochloa crus-galli)

Velmi nebezpečná trsnatá tráva. Je vysoká 20 – 100 cm.

Roste v nížinách i horských oblastech po celém světě, obvykle dělá neplechu v zeleninových záhoncích. Kvete od června do podzimu, množí se pouze semeny.


Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Exit mobile version