jablka
Fotka od lumix2004 z Pixabay

Úroda jablek byla letos vcelku bohatá, což každého pěstitele jistě potěší. Ruku v ruce s množstvím šťavnatého ovoce však přichází i o něco méně příjemná nerudovská otázka: Kam s ním? Jak jablka správně uskladnit, ideálně tak, abyste si na nich mohli pochutnat ideálně ještě na jaře? Zkuste se řídit následujícími tipy a úspěch je téměř zaručen.

Alfa a omega: vychytat dobu zralosti

Přestože pro správné uskladnění jablek uděláte první poslední, nemůže to dopadnout dobře, pokud byla sklizena v nevhodnou dobu. Odhadnout tu správnou může být trochu oříšek, protože každá odrůda dozrává jindy. Důležité je tedy především zjistit, s jakou odrůdou máte čest právě vy, čímž získáte alespoň hrubou představu o měsíci sklizně. Poté už je nutné se řídit konkrétními stromy – zralost poznáme podle barvy plodu (pozor, i ta se u různých odrůd liší), hnědých jadérek nebo tak, že se stopka jablka po lehkém otočení sama oddělí.

Jablka by také měla být trhaná (tedy ne sebraná ze země), nepoškozená a včetně stopky, jejímž utržením byste jablku způsobili poranění a otevřeli dveře nejrůznějším patogenům.

Do bedničky stopkou dolů, bubákem nahoru

Na samotné uskladnění si připravte čisté vydezinfikované bedýnky s mezerami (ideálně dřevěné, ale poslouží i plastové nebo jiné), do kterých jablka naskládáte tak, aby se nepřekrývala, tedy ne ve více vrstvách. Pokud trpíte zoufalým nedostatkem místa, každou vrstvu ovoce alespoň oddělte vlnitým papírem. Pamatujte si jednoduché pravidlo, že plody do bedničky ukládáme vždy stopkou dolů a bubákem nahoru.

Jablka je vhodné skladovat odděleně od kořenové zeleniny nebo brambor, protože jsou náchylná k nasávání pachů. Pokud vám to prostory dovolí, skladujte raději každou odrůdu zvlášť, protože mají odlišné nároky a mohly by se vzájemně nevhodně ovlivňovat. Letní a zimní odrůdy spolu nemíchejte nikdy.

Dostatek vzduchu, chlad a čisto

Jednotlivé bedničky klidně naskládejte na sebe, ale tak, aby žádná nebyla zcela uzavřená. Nejvhodnější teplota k uskladnění jablek se pohybuje kolem 4 °C. Nejlépe správné teploty samozřejmě dosáhnete ve sklepě. Ten se doporučuje vydezinfikovat sířením a vybílit vápnem s přídavkem 3% modré skalice.

Pokud sklepem však nedisponujete, nezoufejte. Můžete je uložit do prázdného skleníku, nevytápěné garáže, na balkon v bedničce vystlané polystyrenem nebo i do studené chodby. Důležité je, aby vámi zvolené místo bylo dobře větrané, chladné a čisté. Jablkům také prospívá dostatečná vlhkost vzduchu, které dosáhnete například kropením podlahy (pozor, samotné ovoce rozhodně nenamáčejte) nebo tím, že do místnosti umístíte mokré cihly.

Jablka samozřejmě pravidelně kontrolujte a vadné kusy spotřebujte (například na domácí jablečný ocet) nebo vyhoďte. Hlavně si ale na zdravém ovoci pravidelně pochutnejte!


Nechceš zde reklamu napořád jen za 100 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno