Site icon Pěstujeme online

Jak doma pěstovat orchideje

pěstování orchidejí

Orchideje patří mezi nejkrásnější a nejrozmanitější rostliny světa. Její exotické květy se mohou pyšnit zářivými barvami a zároveň jsou vhodné do všech domácností. Existuje až 30 000 odrůd orchidejí a nejvíce se jim daří v domácích tropech. Typickým poznávacím znamením orchideje je tlustý bílý kořen, který v sobě udržuje všechny živiny a absorbuje vlhkost. Dopřát bychom této rostlině měli dostatek světla, a to alespoň 12 hodin denně. Orchidej se nám za to odmění krásnými květy.

Nebojte se pěstování orchidejí

Pokud si kladete otázku, zda je obtížné orchideje pěstovat, odpověď je jednoznačná – žádná orchidej nevydrží plně rozkvetlá celý rok. Nepovede se to ani profesionálním pěstitelům, a to i přesto, že některé druhy orchidejí vydrží spokojeně růst i na denním světle při parapetu okna. Důležitý je především správný výběr rostliny. Vždy si v obchodě vyberte orchidej, která je již plně rozkvetlá a pyšní se hustotou květů. Pokud si vyberete rostlinu v začínajícím rozkvětu, riskujete, že se vám doma neaklimatizuje.

Pro dosažení nejlepších výsledků dopřejte rostlině denní světlo na 12 hodin denně a to po celý rok. V zimních měsících můžete kolem orchideje nasadit umělá světla. Orchideje si také doma umístěte na parapet směřující k jihu nebo východu. Vyhnete se tak nežádoucímu ostrému slunci, které by mohlo květy orchideje spálit. Obecně se traduje, že orchideje mají pro svůj růst lepší podmínky v suchém prostředí, proto to se zálivkou nepřehánějte. Pokud rostlinu necháte posazenou ve vodě, dřív nebo později o ni zcela příjdete. Pozor si také dejte na přebytečnou vodu, aby se nedostala ke kořenům.

Jelikož orchidej potřebuje ke svému blahobytu minimum umělých živin, můžete použít umělé hnojivo pouze vyjímečně. V obchodě seženete speciální hnojící zálivky pro orchideje. To vždy nezapomeňte zředit s vodou v poměru 1:3. Množení orchideje ze semen je pro amatéra poněkud složité a nedoporučujeme to. Rostliny se také ideálně množí ve sterilním prostředí, protože semena orchidejí obsahují množící látky a růstové hormony.

Základem je ideální vlhkost v bytě

Dostatečná vlhkost je pro orchideje tou největší odměnou. Díky tomu, že budete kolem orchideje udržovat vlhkost, bude vám rostlina krásně a bohatě kvést. Můžete pod radiátory umístit hrnce s vodou nebo si do domácnosti pořídit zvlhčovač vzduchu. Ideální je také sušit prádlo ve stejné místnosti. Protože orchidej nepozná rozdíl mezi noční a denní teplotou, měli bychom pokoj udržovat v teplotě od 15-20 stupňů. Čím větší teplo orchidej rozpozná, tím hůře jej snáší.


Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Exit mobile version