Site icon Pěstujeme online

Kdy sklidit a jak uskladnit pórek

pórek

Pórek je výbornou zeleninou, která se dá využít v mnoha pokrmech, od polévek po saláty a omáčky. Aby byl pórek co nejchutnější a co nejdéle čerstvý, je důležité postupovat správně při sklizni a uskladnění. V tomto článku vám představíme kroky, jak to udělat.

Sklizeň pórku

  1. Sběr správného pórku: Pórek by měl být sklizen, když dosáhne požadované velikosti a při pohledu na něj vypadá zdravý. Ideálně by měl mít pevnou stvolovou část a zelené listy. Nepoužívejte pórek, který je již poškozený nebo zaschlý.
  2. Připravení na sklizeň: Připravte si nástroje, jako jsou ostré zahradnické nože nebo lopatky, které vám umožní pórek snadno vyjmout ze země.
  3. Opatrně vyjměte pórek: Pórek odstřihněte asi 5 cm nad zemí. Mějte na paměti, že nesmíte poškodit kořeny, které mohou být později užitečné pro růst dalších plodin.
  4. Očištění: Odstraněte hrubou půdu z kořenů, ale neperte pórek, dokud jej nepotřebujete. Může se rychle zhoršit, pokud je příliš vlhký.

Uskladnění pórku

  1. Krájení pórku: Pórek můžete krájet na různé délky podle vašich potřeb. Bílá a světle zelená část je ta nejchutnější, a je obvykle ta, kterou budete používat v receptech.
  2. Ukládání v lednici: Pórek můžete uskladnit v lednici. Nejprve ho dobře opláchněte a osušte. Poté ho umístěte do uzavřené nádoby nebo igelitového sáčku s otvorem pro proudění vzduchu. To pomůže zabránit vysychání.
  3. Chladné a suché místo: Máte-li možnost, můžete pórek také uskladnit na chladném a suchém místě, jako je sklep nebo chladnička s nižší vlhkostí.
  4. Kontrola pórku: Pravidelně kontrolujte pórek, abyste odstranili případné zkažené kusy a zabránili šíření plísní nebo hniloby.

Využití pórku

Pórek může být použit v mnoha receptech, včetně polévek, omáček, salátů, nebo jako příloha k masu. Je to vynikající zelenina s jemnou cibulovou chutí a může být skvělou alternativou k cibuli v různých pokrmech.

S dodržením těchto kroků byste měli být schopni sklízet a uskladňovat pórek tak, aby zůstal čerstvý a chutný po delší dobu. Buďte pozorní kvalitě a čistotě, abyste si mohli užívat čerstvé pórky po celou sezónu.


Nechceš zde reklamu napořád jen za 100 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Exit mobile version