Site icon Pěstujeme online

Malé zahradní jezírko si na zahradě může vykouzlit každý

zahradní jezírko

Nemusíte být kdovíjak zručný kutil ani zahradní architekt, abyste si na své zahradě zvládli vybudovat malé zahradní jezírko. To se stane třešničkou vašeho pozemku a zahradě dodá zajímavý design. Co všechno budete potřebovat, rozhodnete-li se vybudovat si na svém pozemku zahradní jezírko svépomocí?

Jak by vaše malé zahradní jezírko mělo vypadat?

Ještě než se pustíte do kopání, sázení rostlin a další manuální práce, měli byste se nejdříve zamyslet nad tím, jak by vlastně mělo vaše malé zahradní jezírko vypadat. Nebojte se vzít si do ruky tužku a papír a své představy si namalovat, udělat si poznámky a práci si načrtnout.

Chcete-li mít na zahradě malé zahradní jezírko, musíte se zamyslet nejen nad jeho místem či velikostí, ale zároveň je potřeba vyřešit otázku, jestli se o čistotu vody postará filtr či příroda, nebo jakým způsobem vyřešíte odtok, aby při dešti voda z jezírka ne přetekla.

Malé zahradní jezírko si zvládnete vybudovat sami

Pakliže máte jasno, kde zahradní jezírko vybudujete, jak bude veliké a jak vyřešíte odtok či filtraci, můžete se pustit do samotného budování.

Na vybraném místě si označte obrys budoucího jezírka, poté s pomocí krumpáče ze zeminy odstraňte drny, posléze vezměte do ruky rýč a začněte kopat až do té doby, nežli dosáhnete požadovaného tvaru a hloubky jezírka.

Díru mám a co teď?

Jakmile budete mít vykopaný požadovaný tvar jezírka, vysypte ho cca 5 cm silnou vrstvou písku a důkladně uhlaďte. Na písek po jednotlivých pruzích položte geotextilii. Poté přichází na řadu umístění fólie, která by měla být dostatečně silná, aby nedošlo k jejímu poškození či protržení. Jakmile bude fólie na místě, začněte do jezírka napouštět vodu – stačí jen takové množství, aby se folie vyrovnala.

Vyberte rostliny určené pro růst ve vodě

Malé zahradní jezírko bude o to kouzelnější, budete-li v něm mít rostliny. Vybírejte takové, které jsou určené pro růst ve vodě – doporučit vám můžeme vachty, ostřice nebo žabníky, naopak radíme vyhnout se leknínům, jejichž velké listy by mohly zastínit větší plochu jezírka a to by nevypadalo dobře.

Jděte do finále

Po umístění rostlin přistupte k zasypání zbytku dne kačírkem a poté dopusťte vodu téměř po okraj. Po břehu zahradního jezírka dle vlastní libosti rozmístěte kameny či keramické dekorace a radujte se z vytvořeného díla.


Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Exit mobile version