Site icon Pěstujeme online

Venkovní sauna promění vaši zahradu či terasu v nadpozemský ráj

venkovní sauna

Když projíždíte Finskem, určitě si všimnete, že sauna tam stojí téměř u každého domu. Venkovní sauny jsou v zemi, kde se saunování zrodilo, nesmírně oblíbené. Finové totiž věří, že saunování venku má dvojnásobné zdravotní účinky. A jakmile to jednou zkusíte i vy, dáte jim jistě za pravdu.

Výhody venkovní sauny

Sauna v bytě nebo domě je skvělá. Ale teprve když ji dáte na vhodné místo vaší zahrady, poznáte další rozměr saunování, o který byste jinak byli ochuzeni.

Jen si zkuste představit: venku je už chladno, den se chýlí ke konci a vy pomalu otevřete dveře do příjemně vytopené sauny.

Zevnitř se na vás vyvalí teplo a pára, posadíte se do příjemné dřevěné lavice ze dřeva africké vrby abachi a skrz prosklenou čelní stěnu sledujete, jak na obzoru zapadá slunce. Slyšíte jemný vítr, jak si pohrává s větvemi a listím stromů. Cítíte, jak vaše únava, trápení a bolest svalů mizí v nenávratnu.

Čerstvý vzduch, nebe nad hlavou a příroda okolo vás zkrátka umí divy. Ať tomu věříte nebo ne.

Při plánování velikosti nebo technického řešení venkovní sauny nejste limitováni prostorem. V interiéru vždy musíte myslet na to, aby se vnitřní sauna na dané místo vešla. Ale co se zahrady nebo terasy bytu týče, limity prakticky neexistují – venkovní sauna se tam vejde, ať je téměř jakkoli velká. Stačí vybrat kout zahrady, kde jí to bude slušet nejvíce.

Cedr, osika, skandinávský smrk, sklo i kámen…

Abyste si mohli relaxaci užít i očima, zvolte si design své sauny na míru tak, aby vám vyhovoval ve všech ohledech.

Stěny sauny by měly být z většiny plochy tvořeny dřevem – to kvůli vhodnému klima v kabině. Moderní sauny však využívají i sklo nebo kámen, profesionálové vám s návrhem sauny rádi pomohou.

Hitem poslední doby jsou stěny z cihliček himálajské soli, které jsou zezadu podsvícené. Mikrokrystalky soli teplem prosytí vzduch a mají pozitivní vliv na dýchací systém i pokožku.

Na co při plánování nezapomenout?

Nejčastěji se zapomíná na prostor pro odpočinek. Pokud je venku hezké počasí, lze si po saunování odpočinout a vstřebat účinky finské sauny někde na lehátku u bazénu. Ale co v zimě nebo na podzim, kdy se venku žení čerti?

Nezapomeňte proto, že odpočívárna nesmí chybět u žádné venkovní sauny. Vhodné místo je někde poblíž, protože ji může vytápět zbytkové teplo ze sauny.

Myslet byste měli i na ochlazování. Studenou vodou totiž končí každý saunovací cyklus. Ochlazení lze na zahradě řešit například sprchou nebo polévacím vědrem s automatickým dopouštěním vody. Pro opravdové znalce je pak skvělou volbou ochlazovací bazének.


Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Exit mobile version