Okurky je možné zasít buď do krytého prostoru, kde budou chráněny před mrazem a ideálně i v teple, aby rychleji vzklíčily. Druhou variantou je výsev přímo na záhon, kdy je větší riziko, že vám rostlinky umrznou. Tato varianta se vyplatí, pokud je teplejší jaro či žijete v teplejších místech republiky. Pokud tomu tak není, je lepší počkat do zmrzlých (12.-14.5.) než začnete s výsevem.
Předpěstování vevnitř – výhody
- Dřívější sklizeň
- Lepší ochrana před škůdci (slimáci, hmyz škodící rostlinkám)
- Menší pravděpodobnost výskytu plísní (než se plísně rozšíří, už budete mít sklizeno)
Nevýhody
- Nutnost přesazování rostlinek
- Změna prostředí – některé slabší rostlinky nepřežijí
Výsev ven – výhody
- Připravíte záhon, zasejete a pak už stačí jen zalévat a ošetřovat
- Nehrozí poškození sazeniček přesazením
Nevýhody
- Pozdější výsev i sklizeň
- Náchylnější na škůdce (doporučuji opatřit postřikem proti hmyzu a obsypat granulemi proti slimákům)
- Při pozdější sklizni hrozí výskyt plísní (lze zabránit chemickým prostředkem)
-
-
Na co si dát pozor při pěstování okurky
Okurky potřebují dostatek hnojiva, takže do záhonu, kde je budete pěstovat, měli přidat buď přírodní hnojivo (kompost, hnůj) nebo kupované. Každá rostlina potřebuje vodu a okurky obzvlášť, semínka by však neměla klíčit v mokru, ale pouze ve vlhku. Semínka neklíčí při teplotě pod 12oC, ideální teplota na klíčení je okolo 20oC a jakmile teplota klesne pod 0oC rostlina může zahynout.
Při setbě nesmíte dát semínka příliš hluboko, jinak nevzklíčí. Všeobecně platí, že semínko má přijít tak hluboko, jak je veliké. U okurek by hloubka neměla přesáhnout 2 cm.
Nejlepší odrůdy – salátovky i nakládačky
Semena s označením F1 jsou hybridní a tím pádem odolnější proti plísním. Dále je třeba si na obale přečíst, zda se jedná o odrůdu ranou, poloranou či pozdní a další informace, které se lehce liší podle vybrané odrůdy
Nakládačky
Okurky s hrbolky či hruboostné se hodí do méně příznivých klimatických podmínek, mezi jejich odrůdy patří např.: Admira F1, Bára F1, Jitka F1 nebo Lada F1
Odrůdami hladkých nakládaček jsou Fatima F1, Bohdana F1, Ornello F1 a Chantal F1
Salátovky
Odrůdy jsou při nesprávném pěstování náchylné k hořknutí, některými z odrůd jsou např.: Emilie F1, Lili F1, Linda F1 a Natalie F1