Site icon Pěstujeme online

Jak pěstovat okurky – od semínka po rostlinku

okurky

Okurky je možné zasít buď do krytého prostoru, kde budou chráněny před mrazem a ideálně i v teple, aby rychleji vzklíčily. Druhou variantou je výsev přímo na záhon, kdy je větší riziko, že vám rostlinky umrznou. Tato varianta se vyplatí, pokud je teplejší jaro či žijete v teplejších místech republiky. Pokud tomu tak není, je lepší počkat do zmrzlých (12.-14.5.) než začnete s výsevem.

Předpěstování vevnitř – výhody

 Nevýhody

Výsev ven – výhody

Nevýhody

Na co si dát pozor při pěstování okurky

Okurky potřebují dostatek hnojiva, takže do záhonu, kde je budete pěstovat, měli přidat buď přírodní hnojivo (kompost, hnůj) nebo kupované. Každá rostlina potřebuje vodu a okurky obzvlášť, semínka by však neměla klíčit v mokru, ale pouze ve vlhku. Semínka neklíčí při teplotě pod 12oC, ideální teplota na klíčení je okolo 20oC a jakmile teplota klesne pod 0oC rostlina může zahynout.

Při setbě nesmíte dát semínka příliš hluboko, jinak nevzklíčí. Všeobecně platí, že semínko má přijít tak hluboko, jak je veliké. U okurek by hloubka neměla přesáhnout 2 cm.

Nejlepší odrůdy – salátovky i nakládačky

Semena s označením F1 jsou hybridní a tím pádem odolnější proti plísním. Dále je třeba si na obale přečíst, zda se jedná o odrůdu ranou, poloranou či pozdní a další informace, které se lehce liší podle vybrané odrůdy

Nakládačky

Okurky s hrbolky či hruboostné se hodí do méně příznivých klimatických podmínek, mezi jejich odrůdy patří např.: Admira F1, Bára F1, Jitka F1 nebo Lada F1

Odrůdami hladkých nakládaček jsou Fatima F1, Bohdana F1, Ornello F1 a Chantal F1

Salátovky

Odrůdy jsou při nesprávném pěstování náchylné k hořknutí, některými z odrůd jsou např.: Emilie F1, Lili F1, Linda F1 a Natalie F1


Nechceš zde reklamu napořád jen za 150 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

Exit mobile version