Ředkvičky jsou oblíbenou zeleninou, kterou najdeme v mnoha kuchyních po celém světě. Tyto malé kořenové plody jsou oblíbené pro svou výraznou chuť a množství vitamínů a minerálů, které poskytují. V tomto článku se podíváme na to, kdy a jak se sází ředkvičky a jaké druhy ředkviček jsou k dispozici.
Kdy se sází ředkvičky?
Ředkvičky jsou velmi snadné na pěstování a mohou být sázeny prakticky po celý rok. Nicméně, nejlepší čas pro výsev ředkviček je obvykle na jaře a na podzim. Na jaře mohou být ředkvičky vysazeny, jakmile se půda ohřeje na teplotu přibližně 10 stupňů Celsia. Na podzim můžeme sázet ředkvičky až do poloviny září, ale později než to by mohlo vést k nedostatečnému růstu plodů.
Jak se sází ředkvičky?
Ředkvičky lze pěstovat v otevřené půdě, nebo v květináčích na balkoně či terase. Pro výsev ředkviček potřebujeme připravit mělkou řídkou půdu, která bude dobře odvodňovat. Výsev ředkviček se nejlépe daří v půdě s pH 6,0 až 7,0. Pokud půda obsahuje příliš mnoho dusíku, mohou být ředkvičky náchylné k chorobám.
Semena ředkviček by měla být zasetá přibližně 1 cm pod zem a asi 2,5 cm od sebe. Po výsevu je třeba půdu zalít. Je důležité udržovat půdu vlhkou, ale ne přemokřenou. Pokud je půda přemokřená, mohou ředkvičky snadno zahnívat. Vyséváme-li ředkvičky na otevřeném poli, je třeba je chránit před případnými škůdci, jako jsou slimáci, mšice a plísně.
Jaké druhy ředkviček jsou k dispozici?
Existuje mnoho různých druhů ředkviček, které se liší tvarem, velikostí a barvou. Některé z nejpopulárnějších druhů ředkviček zahrnují:
Červená ředkvička – Toto je nejoblíbenější druh ředkviček a můžeme ji najít v mnoha kuchyních po celém světě. Má kulatý tvar a výraznou červenou barvu. Červená ředkvička má ostrou chuť a je bohatá na vitamín C a železo.
Bílá ředkvička – Tento druh ředkviček má kulatý tvar a bílou barvu. Má mírnou chuť a je velmi populární v Japonsku, kde se používá jako přísada do sushi a jiných tradičních japonských jídel.
Černá ředkvička – Tato ředkvička má kulatý nebo oválný tvar a tmavě fialovou až černou barvu. Má silnou, kořenitou chuť a je bohatá na vitamín C, vápník a hořčík. Je oblíbená v Číně a Japonsku.
Růžová ředkvička – Tato ředkvička má kulatý nebo oválný tvar a růžovou barvu. Má mírnou chuť a je bohatá na vitamín C a draslík. Je oblíbená v Asii a v některých evropských zemích.
Žlutá ředkvička – Tato ředkvička má kulatý tvar a žlutou barvu. Má sladkou chuť a je bohatá na vitamín C a draslík. Je oblíbená v Asii a v některých evropských zemích.
Daikon ředkvička – Tato ředkvička má dlouhý a válcovitý tvar a bílou barvu. Má mírnou chuť a je bohatá na vitamín C a draslík. Je oblíbená v Asii a v Japonsku se používá jako přísada do sushi a jiných tradičních japonských jídel.
Závěr
Ředkvičky jsou zdravou a chutnou zeleninou, kterou lze snadno pěstovat v otevřené půdě nebo v květináčích. Když víme, jak a kdy ředkvičky sázet, můžeme si vychutnat pestrou paletu barev, tvarů a chutí, které nám nabízí různé druhy ředkviček. Ředkvičky jsou skvělým doplňkem k mnoha jídlům a salátům.