O prospěšnosti rozmarýnu se už toho napsalo a napovídalo mnohé. Platný není pouze v kuchyni, ale jde zároveň o léčivou bylinu, a tak je jeho využití skutečně pestré. Vypěstovat si ho doma není nikterak složité. Stačí si pořídit kvalitní semínka ze spolehlivého zdroje a můžete se s chutí pustit do práce.
V pouhém jediném gramu semen rozmarýnu lékařského jich s přehledem napočítáte, kdybyste si tedy dali tu práci, skoro k tisícovce. Je tedy prakticky nemožné, abyste se při jejich výsadbě netrefili do toho, které vám vzejde. Samozřejmě, je vždy lepší překontrolovat si, pokud jste semínka pořídili před delší dobou, zda nejsou příliš stará na to, aby z nich ještě cosi vyrostlo.
O rozmarýnu lékařském je každopádně dobré znát, že absolutně nesnáší tmu a zimu. Jeho pěstování na zahradě je tak tedy možné spíše na slunném jihu, v našich podmínkách ale pěstitelé dávají přednost květináčům a truhlíkům. Je především vítanou ozdobou interiérů, jeho lístky voní po borovici, skvěle se hodí ale také například na balkon či terasu.
Věčně zelený polokeř dosahuje maximální velikosti okolo metru a půl na výšku. Existují ovšem i odrůdy, které jsou schopny překonat výšku dokonce i pěti metrů. Obludy, které se jen těžce budete zbavovat, a postupně zaplní váš veškerý prostor, se ale rozhodně bát nemusíte. Jeho pravidelným zastříháváním docílíte velikosti, jakou sami chcete. Rostlina má rovné, špičaté, zelené listy, které rostou na dlouhých větvičkách, a celkově vypadá velice esteticky.
Semena rozmarýnu vyséváme brzy z jara a pěstujeme při teplotě 20 stupňů celsia. Mladé rostliny rozmarýnu můžeme vysadit ven až po otužení, nejlépe v červnu. Rozmarýnu se dobře daří v humózní vápenité půdě. Nesnáší přemokření, které je častou příčinou úhynu rostlinky. Rozmarýn má rád slunné stanoviště. Prospívá i celoročně v bytě, pokud mu zajistíme vyšší vzdušnou vlhkost, například rosením. Sázíme ho do sponu 30 x 30 – 40 centimetrů. Nať, pro kterou se rozmarýn pěstuje, sklízíme v červenci až září. Pokud jde o přezimování, stačí rostlinu uložit do prostoru s dostatkem světla a teplotou cca. 5 – 10 stupňů celsia.
Rozmarýn má protizánětlivý a dezinfekční účinky. Lze z něj například připravit čaj proti nespavosti, podporuje klidný spánek. Používá se do mastí na prokrvení. Rozmarýnová mast léčí revmatismus, záněty nervů a křeče. Z rozmarýnu se připravují také lihové extrakty nebo rozmarýnové víno. Nálev z rozmarýnu může posloužit i jako kondicionér pro tmavé vlasy, který zvýrazňuje jejich barvu a lesk. V kuchyni má své nezastupitelné místo jako ochucovadlo pro masa – pečeně, drůbež, skopové. Přidává se rovněž do jemných octů nebo bylinkových olejů.