Taky už jste si někdy všimli toho, že když si koupíte tolik oblíbená rajčata kdesi v supermarketu, není to ono? Tvarem i barvou sice lákají nejedny oči, sotva ale skončí ve vašem košíku, vy za ně zaplatíte se slinami v puse nemalou částku, přijdete domů a zakousnete se do nich, s největší pravděpodobností budete rozčarováni. To, co dnešním „supermarketovým“ rajčatům chybí, je totiž chuť. Přitom jejich pěstování není nijak složité, a to dokonce už přímo ze semen.
Každý „rajčatomilec“ jistě potvrdí, že rajská jablíčka z vlastní zahrádky jsou bezkonkurenční. Pravda, někdy, zvláště pokud jsou pěstována ve studenějším podnebí nebo se jejich zálivka trochu šidí, nedojdou takových korpulentních tvarů, jako ta, se kterými se můžete setkat na pultech prodejen. Jejich chuť je ovšem nesrovnatelně výraznější. A to vlastně platí pro všechny odrůdy rajčat, kterých je nepřeberné množství.
Díky speciálně vyšlechtěným odrůdám se rajčatům daří i v chudších půdách, které jsou na úrodnost slabé. Stačí jen zvolit tu správnou kombinaci odrůdy, podnebí, zálivky, hnojení a zeminy a očekávaný výsledek se zcela jistě dostaví.
Rajčata je nejlépe vysazovat jako předpěstované sazenice. Tímto způsobem pěstování je vývoj tolik oblíbené zeleniny urychlen o přibližně 3-5 týdnů proti přímému výsevu. Sazenice rajčete má být nevytažená, s hustým olistěním, temně zelená, někdy i s nasazeným prvním květenstvím, a s bohatým kořenovým systémem. Výška sazenice by neměla přesahovat 20 centimetrů. Pokud při výsadbě užijeme sazenic rajčat s kořenovým balem je jejich ujmutí se velmi dobré, a přidá-li se k tomu i adekvátní péče, můžete se začít těšit.
Vybraná semena rajčat se obvykle vysévají v druhé polovině března, u některých odrůd až do poloviny dubna. Výsev se provádí do takzvaných výsevních misek, truhlíků nebo do připravených sadbovačů. Nejpříznivějším místem pro předpěstování rajčat je skleník, teplé pařeništi nebo jednoduše teplé místo doma za oknem. Právě na teplotu je důležité brát zřetel, neměla by přesahovat 20 stupňů Celsia. Důležitý je rovněž dostatek světla, aby se rostliny příliš nevytáhly.
Zeminu pro výsev rajčat volíme sypkou, ideální je kompost s příměsí písku nebo perlitu, dobrý je i výsevní substrát. Semena vyséváme do hloubky 5 mm, jsou schopná vzejít během 2-3 dnů. Semenáčky pak přepichujeme, a to v okamžiku, kdy děložní lístky dosáhnou vodorovné polohy. Ideální je předpěstování rajčat přímo v hrncích nebo sadbovačích, ze kterých pak můžeme rovnou provést výsadbu. Velmi oblíbené pro výsadbu rajčat jsou i rašelinové kořenáče, které pak sázíme přímo, v zemi se totiž sami rozloží. Velkou výhodou tohoto postupu je jistota, že při přesazování rajčat nepoškodíme kořenový systém rostliny, a tak pak po čase můžeme zapomenout na přebírání se v supermarketech a konečně se zakousnout se do vlastní úrody.
O zahradu jsme nedávno přišli. Zkusil jsme teda pěstovat rajčata a papriky v bytě. Balkonová zelenina není tak velká, jako ta klasická, ale i tak jsme si vypěstovali své vlastní chcerry rajčata i jahody. A ta chuť je s kupovanou zeleninou nesrovnatelná! Každému doporučuji začít pěstovat vlastní zeleninu, pokud jsou na to možnsoti. Chuť a vůně plodů dozrálých na sluničku je vynikající.