Chcete se dát po dlouhé zimě co nejdříve do formy? Pak zkuste křen, Ideálně čerstvý, nebo si připravte křen jablečný.
Křen umí pěkně protáhnout, což prospěje horním cestám dýchacím. Křen obsahuje stejně vitamínu C jako pomeranče nebo citróny. Kromě vitamínu C má také vysoký obsah vitamínu B a minerální soli (např. železo). Nejenže je zdravý, ale také má pročisťující účinky. Dobře se tráví a jeho konzumace má příznivý vliv na střeva. Nejzdravější je samozřejmě syrový, ale to zvládnou jen silné nátury. Ale což takhle dát si jablečný křen?
Jablka nastrouhejte a zakapejte citrónovou šťávou, aby nezhnědla. Oloupaný křen nastrouhejte na jemném struhadle. Promíchejte s jablky a připravte si zálivku. Na ni svařte ocet a zvlášť cukr s vodou. Pak horký ocet vlijte do jablečného křenu a přidejte cukrovou vodu.
Dobře promíchejte, přikryjte a dejte do lednice. takto připravený křen je skvělý k uzenému, vařenému či pečenému masu. Nebo stačí dát si jednu lžičku jen tak, bez masa – proti nachlazení. Z křenu lze ale vykouzlit i řadu jídel. Jestli zrovna neholdujete křenové omáčce, zkuste ho přidat do salátů nebo pomazánek.
Kilo křenu v zelenině 80,- Kč se zblaznil někdo ? 😀