Zbožňujete zeleninu ve všech jejích úpravách? Podlehnete čerstvé křupavé okurce, hlávkovému salátu ve sladkokyselém nálevu, čatní z cukety a lilku anebo grilovaným paprikám? V tom případě patříte mezi šťastlivce. Zelenina patří mezi neodmyslitelnou složku potravy člověka. Obsahuje neocenitelné množství vlákniny, minerálních látek, vitamínů, které se používají v gastronomii jako hlavní chod, koření anebo příloha. Své uplatnění si najde zelenina i ve fototerapii a v léčitelství.
Zelenina přináší pestré druhy přípravy
Zeleninu dělíme hned do několika skupin. Oblíbená je tykvovitá odrůda v čele s okurky, melouny, rajčaty anebo lilky a cuketami. Opodál nestojí ani kořenová zelenina, mrkev, petržel, tuřín či ředkvička. Zdraví prospěšná je listová, ale i lusková forma. Saláty, zelí, špenát, hrách, fazole a čočka se sójou tvoří lidskému tělu stěžejní stavební kámen. Česnek, pórek, kapusta, brokolice anebo květák řadíme mezi velmi populární zeleniny. Nesmíme zapomenout ani na majoránku, kmín, kopr nebo mořskou řasu.
Léto přeje zeleninovým jídlům
Zima je studená a člověk vyhledává spíše teplé zeleninové pokrmy. Letní druhy zeleniny tělo spíše ochlazují. Proto si raději dopřejte dýňový kompot, fazolkovou omáčku, česnekovou pomazánku, bramborovou kaši, vařenou brokolici anebo zadělávané zelí. Zkrátka takové pokrmy, které vás neochladí a zachovají si své vitamíny. Je jasné, že tepelnou úpravou se ztrácejí, ale ne zcela. Střídejte teplé a studené variace a dosáhnete ve vašem jídelníčku harmonie.