Doplňte svou zahradu atraktivní zeleninou, která má svůj původ v Severní Americe. Řeč je o cuketě neboli tykvi obecné. Keřovitá rostlina se pyšní zelenými, žlutozelenými, bílými, proužkovanými a žlutými plody. Na první pohled může připomínat okurku. Vodnatá zelenina s velkým podílem vody a semen je dokonalou složkou dietní stravy.
Cukína se pěstuje snadno
Ideální dobou k sadbě je polovina dubna až května. Mnozí zahrádkáři ji sázejí ještě později, proto nepanikařte! Lze ji předpěstovat a nasadit na záhon již sazenici. Do kelímků s rašelinou vložte semeno a pečlivě zalévejte. Během 10 dní vám vyraší, avšak na záhon ji umístěte až po vytvoření třech pravých lístků. Předpěstovaná rostlina si hůře zvyká na chladnější klima, ale nebojte se. Vše dožene. S pěstováním to nepřehánějte, budete se divit, jakou máte velkou úrodu. Aby vám nepřestala chutnat.
Rovnou na záhon
Semínka cukety lze vypěstovat ihned na záhoně. V tomto případě je nejvhodnější dobou polovina až konec dubna. Pamatujte na kvalitní půdu s hnojem či kompostem a bohatou zálivku. Asi po dvou měsících se objeví první květy a na nich malé plody. Na chutné cuketky se těšte po 60 – 65 dnech od vysetí.
Zahrádka na balkóně
Lahodné cukety lze vypěstovat i na balkóně. Předpěstované sazenice přesaďte do velké nádoby a dodejte jim bohatou zálivku přímo s hnojením. Při pěstění na balkóně dbejte na menší vzrůst rostliny, budete odměněni malými plody o velikosti až 25 centimetrů, které chutnají skvěle.
[irp]
Chutné pokrmy z cukíny
Milovaná i nenáviděná zelenina má všestranné využití. Patří do studené i teplé kuchyně. U nás se používá do bramboráků, salátů, nákypů, buchet. Zdatné hospodyňky z ní dělají čalamády a zeleninová leča. Pro všechny, kdo tuto úpravu neznají, doporučujeme, je to lahůdka. Díky cuketě do sebe nedostanete tuk, obohatíte své tělo vitamínem C, karotenem a vlákninou!