brambory

Brambory patří bezesporu k nejpopulárnějším potravinám vůbec, na výběr je hned několik druhů, z nichž jsou ale jen některé vhodné k dlouhodobějšímu uskladnění. Právě výběr odrůdy a správné uskladnění může prodloužit životnost úrody až na 810 měsíců. Chcete-li si tedy na domácí sklizni brambor pochutnávat co nejdéle, měli byste dodržet následující rady.

Výběr odrůdy

Zdaleka ne všechny odrůdy brambor jsou vhodné k uskladnění. Velmi rané odrůdy slouží k rychlé spotřebě a rané brambory se konzumují během léta. Uskladnit lze polorané odrůdy jako jsou Laura, Bernina, Concordia, Antonie a další. Ty pozdní pak slouží spíše k průmyslovým účelům. Podrobnější informace o své odrůdě získáte v databázi Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského.

Příprava na uskladnění brambor

Samotnému uskladnění by mělo předcházet několik jednoduchých kroků, které zajistí dlouhodobou výdrž brambor, a to:

Vysušení. Brambory by měly být po vyorání rozprostřeny na slunci, které je vysuší a zlikviduje možné zárodky plísní.

Očištění přebytečné hlíny. Pozor, pouze očistíme, neomýváme vodou.

Přebírání. Vyřazeny by měly být brambory vykazující známky plísně či mechanického poškození. Zbylé lze roztřídit na brambory vhodné ke konzumaci, na ty vhodné k sadbě a na brambory pro hospodářská zvířata. Přebírat bychom měli i několikrát během zimy, zamezíme tím vzniku plísní.

Meziskladování. Přebraná sklizeň by měla být umístěna až na dva týdny do suchého a tmavého prostoru s teplotou kolem 15 °С, tam se brambory zacelí a následně může dojít k jejich trvalému uskladnění.

Podmínky pro uskladnění brambor

Uskladňovat bychom měli v chladné a temné místnosti, tím zabráníme vzniku solaninu, který je pro člověka toxický (větší množství této látky obsahují také zelené brambory, proto jsou nevhodné ke konzumaci). Brambory by neměly ležet přímo na zemi, ale měly by být umístěny v proutěných koších či jiných prodyšných nádobách, což zamezí předčasnému klíčení. Skladování v lednici se nedoporučuje.

Dále je třeba dodržet následující:

  • Teplota v místnosti by se měla pohybovat v rozmezí od 2 do 4 °С. Pokud klesne, brambory zesládnou. V případě, že přesáhne horní hodnotu, může dojít k jejich klíčení.
  • Vlhkost v místnosti by neměla klesnout pod 70 % a přesáhnout hodnotu 85 %.
  • Výška vrstvy uskladněných brambor by neměla přesáhnout 60 cm.
  • Nezapomínejte ani na zamezení vniku myší, krys a slimáků.

Uskladnění mimo sklep

Pokud bydlíte v bytě a nemáte k dispozici sklep, je možné brambory uchovávat na balkoně, lodžii či přímo v chodbě. Lze zakoupit či zhotovit dřevěnou nádobu sloužící k uskladnění, měla by mít dvojité víko, dno i stěny. Prostor mezi stěnami je pak pro lepší izolaci třeba vyplnit látkou či polystyrenem. Chcete-li skladovací nádobu vylepšit, můžete do ní přidat ještě elektrické ohřívání. Postačí vám k tomu třeba dvě žárovky o výkonu 12 wattů.


Nechceš zde reklamu napořád jen za 100 Kč?
Zobrazit formulář pro nákup

Komentáře

komentářů

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno